adfg
anna: Z wysokości 3 m upuszczono piłkę na podłogę. Pierwsze odbicie piłki (czas między pierwszym a
drugim dotknięciem podłogi ) trwało 1s. Każde kolejne odbicie trwało 0,6 czasu poprzedniego
odbicia. Wiedząc, że log6≈0,7782 oraz 10 do potegi (−2,218)≈ 6,05*10 do potegi (−3) oblicz
całkowity czas trwania pierwszych dziesięciu odbić.
wiem, ze mozna na kalkulatorze, ale jak to policzyć korzystając z tych logarytmów
daras: 1+ 0,6+0,6
2 +..+0,6
8 =...
żeby obliczyć kolejne wyrazy mozna sie posłużyc logarytmami
np. 0,6
3 = x po zlogarytmowaniu
3 log 0,6 = logx
3 (log6 − log 10) = log x
3 ( 0,78 − 1) = log x
− 0,67 = logx
| | 1 | |
x = 10−0,67 = |
| itd. |
| | 100,67 | |