doprowadz do najprostszej postaci
agulka252: a) x2∙x6:x4
b)a8:a3a23:a5
c)a) x2∙y3−2:y−3
2 lis 18:59
godzio187: podam ci zasady a to spróbujesz sama
a
b*a
c=a
b+c
(a
b)
c=a
bc
2 lis 19:38
godzio187: podam ci zasady a to spróbujesz sama
a
b*a
c=a
b+c
(a
b)
c=a
bc
2 lis 19:39
agulka252: czy moglbys mi to wytlumaczyc poniewaz matme mialam bardzo dawno temu i teraz zaczynam na nowo
nauke ale tego wogole nie rozumiem.Dziekuje za chec pomocy.
3 lis 19:49
Mażena: a) x2∙x6∙x4=x2+6+4=x12
b) a8:a3:a23:a5=a8−3−23−5=a−23 chociaż nie mam pewności co do tego przykładu
przykład c nie bardzo rozumiem, więc lepiej zapisz go z wykładnikami tak jak to powinno
wyglądać, prędzej zrozumiem jak leci to zadanie
3 lis 20:06