proszę o pomoc :) troche zrobiłam,ale reszty nie wiem jak obilczyć
laik matematyczny: wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
a) f(x)= 9−x2(x−2)(x+3)
b)f(x) = √4x−16
c)f(x)=2√x−4x
odpowiedz:
Ad.a)
D=R
miejsce zerowe: nie wiem jak obliczyć...
Ad.b)
D=R/{4}
miejsce zerowe wynosi 2 bo
0=√4x−16 /√2
0=2x−4
2x=−4
x=2
Ad.c)
D=R / {0}
miejsce zerowe też mam problem
16 kwi 15:29
J:
a) źle
b) źle
c) źle
16 kwi 15:31
laik matematyczny: dlaczego?
16 kwi 15:31
J: Dlaczego w a) D = R ?
16 kwi 15:31
laik matematyczny: no nie wiem,tak sądze,że powinno być
16 kwi 15:36
laik matematyczny: bedzie D=R /{2} tak?
16 kwi 15:36
laik matematyczny: bo w mianowniku nie może być zera
16 kwi 15:37
J:
To nie sądź ... tylko odpowiedz na pytanie .. jakiej wartosci nie moze przyjąć mianownik ?
16 kwi 15:37
J:
Zatem, kiedy (x−2)(x+3) = 0 ?
16 kwi 15:38
laik matematyczny: x2 + x − 6 = 0 czyli nie da sie obliczyc miejsca zerowego
16 kwi 15:56
laik matematyczny: x2 + x − 6 = 0 czyli nie da sie obliczyc miejsca zerowego
16 kwi 15:57
razor: jak to sie nie da? x = 2 lub x = −3
16 kwi 16:02
laik matematyczny: dlaczego takie wyliczenia?
16 kwi 16:04
laik matematyczny: pomoże mi ktoś to poprawnie rozwiązać,proszę
16 kwi 21:27
J: Jeszcze raz ... kiedy (x−2)(x+3) = 0 ... albo , kiedy a*b = 0 ?
16 kwi 21:30
laik matematyczny: nie wiem

o co chodzi
16 kwi 21:31
laik matematyczny: to że x−2=0 i x+3=0 tak?
16 kwi 21:32
J: Pytam .. kiedy iloczyn dwóch liczb jest równy 0 ?
16 kwi 21:32
Hajtowy: | | 9−x2 | |
a) f(x) = |
| |
| | (x−2)(x+3) | |
D
f=R−{−3;2}
9−x
2=0
x
2=9
x=3 v x=−3
Odp. x=3
b) f(x)=
√4x−16
D= ..

Zbyt banalne
D
f=R−{0}
Odp. x=4
16 kwi 21:33
Hajtowy: Źle "c" zrobiłem

ale
16 kwi 21:34
J: Nie do końca ... x − 2 = 0 lub x + 3 = 0 , czyli x =2 lub x = − 3 ... czaisz ?
16 kwi 21:35
Hajtowy: Taki materiał teraz przerabiają osoby w 1 klasie liceum na profilu mat−fiz−inf w mojej szkole,
więc nie wiem w czym tu jest problem
16 kwi 21:36
laik matematyczny: kiedy mnożymy przez 0
16 kwi 21:37
laik matematyczny: tak teraz rozumiem

dzieki
16 kwi 21:37
Hajtowy: Kiedy mnożymy przez 0 to wynik i tak będzie 0

Ja nie mnożyłem przez 0, tylko przeniosłem −x
2 na prawą stronę czyli został mi x
2 
Żadnego mnożenia tutaj nie wykonywałem
16 kwi 21:38
laik matematyczny: w b) bedzie x=2 tak?
16 kwi 21:40
Hajtowy: A dziedzinę gdzie masz?
16 kwi 21:42
5-latek: Nie dziedzina bedzie innna wyrazenie pod pierwiastkiem musi byc ≥0 weic 4x−16≥0 to x
policz
16 kwi 21:43
Hajtowy: Witaj
5−latku 
Jak tam zdróweczko?
16 kwi 21:44
laik matematyczny: x≥0
16 kwi 21:47
Hajtowy:
OMG

4x−16 ≥ 0
4x ≥ 16
x ≥ 4
...
16 kwi 21:48
laik matematyczny: oj sory literówka
16 kwi 21:50
laik matematyczny: czyli D= <4,+∞) zgadza się?
16 kwi 21:55
Hajtowy: Tak
16 kwi 21:57
laik matematyczny: dziękuje Wam za pomoc
16 kwi 22:05
laik matematyczny: jeszcze jedno pytanko to w mianowniku wyliczamy dziedzinę a w liczniku miejsce zerowe?
16 kwi 22:05
Hajtowy: Tak
16 kwi 22:27