współczynnik kierunkowy prostej
stefan:

jeśli kąt który zaznaczyłem wynosi α=60, to współczynnik kierunkowy zielonej prostej,
przechodzącej przez wierzchołki trójkąta A i B jest równy tg60=
√3? jeśli ten kąt będzie
wynosił α=30 to współczynnik =
√3/3? jest taka zależność?
16 kwi 14:57
Tadeusz:
... włącz myślenie ...
Gdzie tu masz układ współrzędnych? Co to jest współczynnik kierunkowy prostej?
16 kwi 15:00
J: Z tego rysunku nie da sie określić wspólczynnika kierunkowego.
16 kwi 15:01
stefan: podstawa tego trójkąta jest równoległa do osi OX
16 kwi 15:03
stefan:
16 kwi 15:04
J:
α = tg60o = √3
16 kwi 15:06
stefan: prosta y=√3x+b?
16 kwi 15:07
J: Tak.
16 kwi 15:08
stefan:

czy taka zależność występuję dla wszystkich trójkątów, w których podstawa jest równoległa do
osi ox? Jesli prostą zaznaczę jak na powyższym rysunku to wtedy współczynnik a będzie równy
−
√3 ?
16 kwi 15:15
J: Tak ... Ta prosta tworzy z dodatnią częścią osi OX kąt 120o i tg120o = −√3
16 kwi 15:20
stefan: zajebiście
16 kwi 15:25