Funkcja kwadratowa
T: Mam pytanie... Jest zadanie, żeby ustalić znaki współczynników funkcji kwadratowej
f(x)=ax
2+bx+c na podstawie szkicu wykresu tej funkcji w układzie współrzędnych. Wiem, że a
jest większe od zera, kiedy ramiona są do góry, a c to wartość punktu przecinającego oś OY.
Ale jak ustalić znak współczynnika b? Za nic nie mogę sobie przypomnieć ani znaleźć tej
informacji. Pomożecie?
16 kwi 14:41
razor: a jak wygląda ten wykres? narysuj
16 kwi 14:43
J: | | b | |
Mając wykres , widzisz współrzędną wierzchołka: xw = − |
| i możesz ustalić znak b. |
| | 2a | |
16 kwi 14:48
Dziadek Mróz:
Poszukaj wierzchołka funkcji, jeżeli jest możliwość podaj jego współrzędne i oblicz b wg
algorytmu:
W(p, q)
b = −2*a*p
jeżeli p < 0 to b = (−)*(+)*(−) = (−)*(−) = (+)
jeżeli p > 0 to b = (−)*(+)*(+) = (−) * (+) = (−)
16 kwi 14:48
16 kwi 14:50
J: Po co wartość: xw ? .... ma tylko określić znak b , a nie wartość b.
16 kwi 14:52