jest to zadanie z 1 klasy podstawówki moze ktoś mi pomoże bo dziecko dostanie 1.
Gosia95:
16 kwi 14:16
Dziadek Mróz:
Jest tyle kombinacyj tego

Sam mam z tym problem
16 kwi 15:14
PW: Jeśli z 1. klasy, to można założyć, że dodawanie i odejmowanie w zakresie 10, czyli w okienkach
mamy wpisywać liczby jednocyfrowe?
16 kwi 15:35
Draghan: Nie no, bez jaj

Siedzę nad tym już jakiś czas i nie mogę nic znaleźć

Czy ktoś ma jakąś propozycję?

Może maturzyści? Żeby nieco oderwać się od schematycznych zadanek?
16 kwi 16:31
Marcin: Ale fajne zadanie
16 kwi 16:34
Hajtowy: Ciężkie to
16 kwi 16:42
razor: poległem :<
16 kwi 16:48
Draghan: Ja się nie poddaję, ale coś tu brzydko pachnie

Raczej nie jest to z zakresu do 10
16 kwi 16:51
Bogdan:

Przykładowe liczby.
Czy liczba 2 w dolnym narożnikowym prostokącie to dla zapisu w dolnym wierszu: −2 − 1 + 9,
czy +2 − 1 + 9 ? Co o tym myślicie?
Podobna wątpliwość dotyczy liczby w drugim górnym prostokąciku.
16 kwi 17:35
Draghan: Ja myślę, że znaki, które występują między liczbami dotyczą tylko tego, żeby je odpowiednio w
pionie i w poziomie zsumować, a nie wpływają na znak liczby w okienku

Inaczej moglibyśmy
nawet robić sumowanie w "L", czyli dla tego, co napisałeś 8 + 1 − 2 − 1 + 9 = ...
Dawno nie rozwiązywałem sudoku

Czy to, co napisałem jest zrozumiałe dla kogokolwiek poza mną?
16 kwi 17:47
5-latek: To nie jest zadanie z 1 podsatwowki
Mamy 2014r wiec 2014−1995= 19 lat masz
dziecko ktore jest w 1 klasie podstawowki ma lat 6 −7 wiec ?
16 kwi 17:51
Draghan: Wśród liczb od 0 do 15 nie znajdziemy rozwiązania

Tak twierdzi mój komputer, który
cierpliwie posprawdzał te wszystkie możliwości
16 kwi 17:56
Bogdan:
Przy tak ułożonych znakach i traktowaniu liczb w rozumieniu Draghana zadanie
nie ma rozwiązania, dość łatwo to wykazać, może później pokażę sprzeczność w tym
zadaniu.
16 kwi 18:37
Bogdan:
mam na myśli rozwiązanie w liczbach naturalnych
16 kwi 18:40
Gosia95: to jest zadanie z 1 klasy podstawówki. z książki od mojega bratanka.. jesli tego nie wykona
(WYMÓG PANI NAUCZYCIELKI) to grozi mu za zadanie jedynka... ale jeśli twierdzicie że nie da
rady to ta
sprawa wyląduje u pani dyrektor i jeszcze to zadanie wyśle do ministra edukacji. Dzięki za
pomoc i za chęci
16 kwi 18:41
Gosia95:

bo ja osobiście też nad tym siedziałam już 6 godzin i wyszło mi takie coś ale dalej źle...
16 kwi 18:47
PW: Gosia95, nie opowiadaj bajek. W pierwszej klasie podstawówki nie stawia się stopni. Ocena
postępów dziecka jest opisowa. Żaden nauczyciel w nauczaniu początkowym nie stawia
dziecka przed groźbą złej oceny, byłoby to sprzeczne ze współczesną praktyką pedagogiczną.
Poza tym zadanie jest zbyt trudne jak na poziom dziecka z 1. klasy (piszę na wyczucie, nigdy
tak małych dzieci nie uczyłem). Gdybym w starszej miał w klasie geniusza (to się wyczuwa), to
co najwyżej proponowałbym szóstkę za rozwiązanie, nigdy jedynkę za brak rozwiązania.
Napisz prawdę − skąd masz to zadanie, na jakim poziomie mamy myśleć.
Parę miesięcy temu była tu opowieść o profesorze, co obiecywał piątkę temu, kto rozwiąże
nierozwiązywalne na zdrowy rozsądek zadanie. Okazało się, że wystarczył pomysł rozwiązania
przy innym niż dziesiątkowy systemie liczenia.
16 kwi 20:30
Draghan: Właśnie też mi ta jedynka nie pasowała, bo mam trochę młodszego rodzeństwa i wiem, że stopni
się nie stawia... Ale uznałem to za nieważne.
Skupiłem się na tym, żeby jakoś to rozwiązać... Ale jestem na to za mało inteligentny.
16 kwi 20:34
Bogdan:

Poziome działania:
1 x − a + b = 10 ⇒ a = x + b − 10
2 y + c + d = 10 ⇒ c = 10 − y − d
3 z − e + f = 10 ⇒ e = z + f − 10
Pionowe działania:
I x + y − z = 7 ⇒ x + y = z + 7
II a − c + e = 5 ⇒ x + b − 10 − 10 + y + d + z + f − 10 = 5
b + d + f = 35 − x − y − z ⇒ b + d + f = 35 − z − 7 − z ⇒ b + d = 28 − 2z − f
III b + d − f = 7 ⇒ 28 − 2z − f − f = 7 ⇒ 21 = 2z + 2f
Jeśli wszystkie liczby są naturalne, to równanie 21 = 2(z + f) nie spełnia tego warunku, bo
z + f = 10,5 ∉ ℕ
16 kwi 22:05
Gosia95: sprawa wyjaśniona. Bodajże był błąd w druku. Ale dzięki za pomoc

a tak to najmocniej przepraszam jest to książka z 2 klasy podstawówki, a tak to sama nie wiem
jak w tej szkole są oceniani i się ogólnie tak wyraziłam z tymi ocenami bodajże jest to chyba
smutna chmurka ( w naszym czytaniu 1). Ale jeszcze raz bardzo ale to bardzo dziękuje za
poświęcony mi czas na to zadanie!
20 kwi 21:19