Na podstawie zamieszczonego wykresu funkcji określ jej
własności:
a) dziedzina funkcji
b) zbiór wartości
c) miejsca zerowe
d) przedziały monotoniczności
e) zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje
wartości dodatnie
f) zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje
wartości większe od jeden
g) wartość maksymalna i minimalna
y=f(x)
a) Dziedzina, czyli wszystkie argumenty, dla których funkcja f(x) ma sens. Mówiąc
łopatologicznie − wszystkie iksy funkcji. Czyli w tym przypadku x ∊ R \ {0}
Bo x = 0 jest asymptotą pionową funkcji.
b) Zbiór wartości, czyli wszystkie wartości, jakie przyjmuje funkcja. Czyli wszystkie jej
igreki. Również y ∊ R \ {0}
c) Czy ta funkcja posiada przecięcia z osiami ukł. współrzędnych? Jeśli tak, to jakie?
d) Dla jakich iksów funkcja maleje? Dla jakich iksów funkcja rośnie? Dla jakich jest stała?
e) dla jakich iksów wykres jest nad osią x?
f) dla jakich iksów funkcja jest nad kreską poziomą, przechodzącą przez y = 1?
g) Czy ta funkcja posiada minimum i maksimum? Jeśli tak, to jakie?
Nick dobrałeś sobie wyborny
Nie przejmuj się, chociaż należałoby się paru podstawowych pojęć douczyć
Zaraz Ci rozpiszę
tak, nik idealnie do mnie pasuje
wiem,że mam spore braki
sporo poprostu nie
rozumiem
Spróbuj powiedzieć dla jakich x , ta funkcja przyjmuje wartości dodatnie ?
Dla x = 2, y = 0. A 0 nie jest dodatnie
| 1 | ||
Intryguje mnie, skąd wziałeś w odpowiedzi f) : x = | ? | |
| 4 |
Czy mogę wrzucić już rozwiązanie? Bo ja mogę poczekać,
aż wyłożysz wszystko, co wyłożyć chcesz
To, co napisałeś Ty i to, co napisałem ja,
to są tylko takie zamienniki
c) oczywiście że nie ma
d) jesteś na dobrym tropie, coś gdzieś piszczy, ale nie.
Ta funkcja jest przedziałami monotoniczna. Ty napisałeś, że dla x ∊ (−oo; + oo). Trochę się to
mija z prawdą, ponieważ:
1. funkcja nie istnieje dla x = 0
2. Funkcja nie maleje cały czas. Jeśli by tak było, to dla x = −1 wartość byłaby większa, niż
dla x = 1. A tak nie jest.
Ta funkcja maleje dla przedziałów (−oo; 0) i dla (0; +oo).
Zauważ, że nie napisałem (−oo;+oo) \ {0}, ani (−oo; 0) u (0; +oo). Tutaj mamy tak jakby dwa
różne przypadki, w których ta funkcja maleje.
e) patrzysz na wykres. Powyżej osi x funkcja ma dodatnie igreki. Musisz odczytać teraz, dla
jakich dokładnie iksów tak się dzieje.
Dla x ∊ (0; +oo).
f) Nie wiem, co wychodzi, bo nie ma skali na wykresie
Tu musisz sam do tego dojść
Ale to
| 1 | ||
ma być również być przedział. Prawdopodobnie x ∊ (0 ; | ) ![]() | |
| 4 |
Co do "e", to nie wiem. Wartości większe od jeden miały być w f), a nie w e)...
Odpowiedź do e) podałem poprawną
A do f) nie mogę precyzyjnie określić na podstawie wykresu, na którym nie ma zaznaczonych
wartości
Owszem, J
To było nieprecyzyjne. Ale chciałem wszystko rozpisać bardziej obrazowo, niż
precyzyjnie, żeby chłopak załapał