matematykaszkolna.pl
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu bo nie daje sobie rady z tym wykresem. laik matematyczny: rysunekNa podstawie zamieszczonego wykresu funkcji określ jej własności: a) dziedzina funkcji b) zbiór wartości c) miejsca zerowe d) przedziały monotoniczności e) zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie f) zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości większe od jeden g) wartość maksymalna i minimalna y=f(x)
16 kwi 13:07
Draghan: Pierwsze i drugie podpowiem. Na resztę pytań, ja zadam Tobie pytania "równoważne". Spróbuj na nie odpowiedzieć. Powiem Ci, czy dobrze emotka a) Dziedzina, czyli wszystkie argumenty, dla których funkcja f(x) ma sens. Mówiąc łopatologicznie − wszystkie iksy funkcji. Czyli w tym przypadku x ∊ R \ {0} Bo x = 0 jest asymptotą pionową funkcji. b) Zbiór wartości, czyli wszystkie wartości, jakie przyjmuje funkcja. Czyli wszystkie jej igreki. Również y ∊ R \ {0} c) Czy ta funkcja posiada przecięcia z osiami ukł. współrzędnych? Jeśli tak, to jakie? d) Dla jakich iksów funkcja maleje? Dla jakich iksów funkcja rośnie? Dla jakich jest stała? e) dla jakich iksów wykres jest nad osią x? f) dla jakich iksów funkcja jest nad kreską poziomą, przechodzącą przez y = 1? g) Czy ta funkcja posiada minimum i maksimum? Jeśli tak, to jakie?
16 kwi 13:27
laik matematyczny: czyli : a) D=R / {0} b)Zw =(−,+)/ {0} a reszta myślę,że : c)nie ma miejsca zerowego d) funkcja malejąca dla x∊ (−,+)...? e)a tu nie rozumiem w ogóle... f) tu wychodzi x= jedna czwarta ..? g)?
16 kwi 14:06
Draghan: Jedno zrobiłeś dobrze na pewno Nick dobrałeś sobie wyborny emotka Nie przejmuj się, chociaż należałoby się paru podstawowych pojęć douczyć emotka Zaraz Ci rozpiszę emotka
16 kwi 14:09
laik matematyczny: dzieki emotka tak, nik idealnie do mnie pasuje wiem,że mam spore braki sporo poprostu nie rozumiem
16 kwi 14:11
J: rysunekSpróbuj powiedzieć dla jakich x , ta funkcja przyjmuje wartości dodatnie ?
16 kwi 14:14
laik matematyczny: dla x∊ <2. + )
16 kwi 14:17
Draghan: Na pewno dla x = 2 y jest na plusie? emotka
16 kwi 14:20
Draghan: A tak poza tym, to rozpisałem odpowiedzi, ale najpierw poczekajmy, jakiż to kurs przygotował dla Ciebie J emotka
16 kwi 14:21
laik matematyczny: a nie.....czyli x∊ (2,+) tak?
16 kwi 14:23
Draghan: Tak emotka Dla x = 2, y = 0. A 0 nie jest dodatnie emotka
16 kwi 14:26
J: To nie kurs ... tylko czułem,że hiperbola go lekko onieśmiela .. emotka
16 kwi 14:33
laik matematyczny: chyba J nie ma więcej zagadek emotka
16 kwi 14:33
J:
 1 
Intryguje mnie, skąd wziałeś w odpowiedzi f) : x =

?
 4 
16 kwi 14:35
Draghan: Zdziwiłbyś się, co J potrafi wymyślić
16 kwi 14:36
laik matematyczny: bo dla y= 1 ,argument wynosi jedną czwartą ,ale chyba jednak to jest żle
16 kwi 14:38
Draghan: J, czy będziesz jeszcze nauczał? emotka Czy mogę wrzucić już rozwiązanie? Bo ja mogę poczekać, aż wyłożysz wszystko, co wyłożyć chcesz emotka
16 kwi 14:42
J: Wrzuć już rozwiązanie ..emotka
16 kwi 14:44
laik matematyczny: aa wiem e) to bedzie x∊ (0,+) tak?
16 kwi 14:44
Draghan: Na podpunkty a i b już Ci udzieliłem odpowiedzi emotka To, co napisałeś Ty i to, co napisałem ja, to są tylko takie zamienniki emotka c) oczywiście że nie ma emotka d) jesteś na dobrym tropie, coś gdzieś piszczy, ale nie. Ta funkcja jest przedziałami monotoniczna. Ty napisałeś, że dla x ∊ (−oo; + oo). Trochę się to mija z prawdą, ponieważ: 1. funkcja nie istnieje dla x = 0 2. Funkcja nie maleje cały czas. Jeśli by tak było, to dla x = −1 wartość byłaby większa, niż dla x = 1. A tak nie jest. Ta funkcja maleje dla przedziałów (−oo; 0) i dla (0; +oo). Zauważ, że nie napisałem (−oo;+oo) \ {0}, ani (−oo; 0) u (0; +oo). Tutaj mamy tak jakby dwa różne przypadki, w których ta funkcja maleje. e) patrzysz na wykres. Powyżej osi x funkcja ma dodatnie igreki. Musisz odczytać teraz, dla jakich dokładnie iksów tak się dzieje. Dla x ∊ (0; +oo). f) Nie wiem, co wychodzi, bo nie ma skali na wykresie emotka Tu musisz sam do tego dojść emotka Ale to
 1 
ma być również być przedział. Prawdopodobnie x ∊ (0 ;

) emotka
 4 
g) Nie. Ta funkcja nie posiada najmniejszego igreka, ani najmniejszego. Jej wykres ciągnie się w nieskończoność emotka
16 kwi 14:48
J: "Draghan" ... doprecyzuj punkt g) ... emotka
16 kwi 14:53
Draghan: w g) powinno być "ani największego"
16 kwi 14:54
Draghan: J, co konkretnie mam doprecyzować? Że f(x) dąży do zera dla x ∊(0;+oo) i dąży do −oo dla x ∊(−oo;0)? emotka
16 kwi 14:56
laik matematyczny: nie rozumiem d) dlaczego maleje w tym przedziale (−,0) przecież nie styka sie z zerem? własnie dla mnie to ta jedna czwarta.....
16 kwi 14:56
laik matematyczny: a e) to x∊ (1,+) tak ? bo ma przyjmowac wartosci wieksze niż jeden i dziękuje bardzo emotka
16 kwi 15:01
J: "Jej wykres ciągnie się w nieskończoność" .... przyznasz ,że to nieprecyzyjne emotka
16 kwi 15:03
Draghan: Laik: (−oo; 0) przedział jest obustronnie otwarty, zero nie "wchodzi w jego skład" emotka Co do "e", to nie wiem. Wartości większe od jeden miały być w f), a nie w e)... emotka Odpowiedź do e) podałem poprawną emotka A do f) nie mogę precyzyjnie określić na podstawie wykresu, na którym nie ma zaznaczonych wartości emotka Owszem, J emotka To było nieprecyzyjne. Ale chciałem wszystko rozpisać bardziej obrazowo, niż precyzyjnie, żeby chłopak załapał emotka
16 kwi 15:37
Draghan: Hm. A może to nie chłopak...? emotka
16 kwi 15:39
laik matematyczny: a no nie chłopak emotka
16 kwi 16:02