wykres funkcji
Kinga: | | 2m+4 | |
jak zabrać się za rysowanie wykresu funkcji f(x)= | |
| | |
| | m+3 | |
16 kwi 13:05
J:
| | 2(m+3) − 2 | | −2 | |
f(m) = |
| = |
| + 2 |
| | m+3 | | m+3 | |
2) przesunięcie o wektor [−3,2]
3) odbicie wzgledem OX
16 kwi 13:12
Kinga: dziękuję bardzo!
16 kwi 13:24
Kinga: | | −2 | |
narysowałam ten wykres do momentu f(x) = |
| + 2 i dlaczego teraz jest symetria |
| | m+3 | |
wzgledem osi OX a nie tylko wartość bezwzględna jak w pierwszym wzorze funkcji?
16 kwi 13:43
Draghan: Tak sobie myślę, że właśnie tak się zaznacza na wykresie wartość bezwzględną. Wartości nie mogą
wyjść ujemne, a to, co było ujemne, przyjmuje wartości liczb przeciwnych.
16 kwi 13:45
razor: J źle napisał, powinna być symetria częściowa względem osi OX − czyli to co pod osią OX
idzie nad, to co nad zostaje tak jak było
16 kwi 13:46
Kinga: przy symetrii względem osi OX tylko y zmienia swoje wartości prawda?
w odpowiedziach mój wykres funkcji, który napisałam wyżej jest całkowicie odwrócony po ostatnim
przekształceniu, tzn to co było w IV ćwiartce teraz jest w II, a to co było po lewej stronie
wykresu teraz po prawej i z wartością bezwzględna
16 kwi 13:50
Kinga: chyba się trochę pogubiłam
16 kwi 13:51
razor:
| | −2 | |
niebieskie (nie bardzo widac): y = |
| + 2 |
| | m+3 | |
| | −2 | |
czerwone: y = | |
| + 2| |
| | m+3 | |
16 kwi 13:55
Kinga: już teraz widzę o co chodzi

dzięki za poświęcony czas
16 kwi 13:58
J: Pisząc "odbicie" ... milcząco zakładałem,że wiesz co trzeba odbić ..
16 kwi 13:59
Kinga: nie Twoja wina, że od razu nie skapowałam o co chodzi
16 kwi 14:06