ciągi
muflon: W skończonym rosnącym ciągu geometrycznym an o parzystej liczbie wyrazów, suma wszystkich
wyrazów jest trzy razy większa od sumy wyrazów o numerach nieparzystych
Oblicz iloraz tego ciągu
Proszę o równanie, bo gubię się w tym :<
16 kwi 13:03
razor: a
1 + a
2 + a
3 + ... + a
2n = 3(a
1 + a
3 + a
5 + ... a
2n−1
ze wzoru na sume
| | 1−q2n | | 1−(q2)n | |
a1 |
| = 3(a1 |
| ) |
| | 1−q | | 1−q2 | |
dalej liczysz sam
16 kwi 13:27
muflon: jasne , że sam
16 kwi 13:37
muflon: q2n+2+q2n+1+q2n−q2+3q−2=0
16 kwi 13:57
razor: co to za potwór?

jest źle
16 kwi 14:02
J:
| | 1 | |
Po skróceniu przez a1 , masz coś takigo: A = 3*A* |
| |
| | 1 − q | |
16 kwi 14:06
J: .. w mianowniku oczywiście: (1 + q )
16 kwi 14:08
muflon: ok
16 kwi 14:41