Skrócone mnożenie
diego:
Jeśli a = (1−2√3)2 i b = 13 to:
A. a=b
B. b−a=6+4√3
C. a>b
D. b−a=4√3
Obliczyłem, że:
a= 1 − 4√3 + 12 = 13 − 4√3
A) odpada
B) 13 − 13 − 4√3 = −4√3
C) odpada
D) tak jak w B)
Żadne rozwiązanie mi do tego nie pasuje.. pomoże ktoś?
16 kwi 12:52
J: Odp. D
16 kwi 12:56
diego: W odpowiedzi D jest 4√3 a rozwiązanie jest na minusie. W odpowiedziach jest podana odpowiedź
B.
16 kwi 12:58
J:
Mamy:
a = 13 − 4√3 ; b = 13 , czyli: b − a = 13 − (13 − 4√3) = 13 − 13 + 4√3 = 4√3
( odp. D )
16 kwi 13:00
Draghan: Jeśli masz
−a, to w całym wyrażeniu a zmieniasz znaki

Dlatego odp. D
16 kwi 13:02
diego: No tak.. racja

Dzięki wielkie
16 kwi 13:08