wartosc bezgzgledna
ad: Ktoś rozpisze dlaczego
jeśli:
|a−b| = 4√2
to:
(a+b)2 − 4ab = 32
16 kwi 12:34
razor: |a−b| =
√(a−b)2 =
√a2 − 2ab + b2 =
√a2 + 2ab + b2 − 4ab =
√(a+b)2 − 4ab
|a−b|
2 = (a+b)
2 − 4ab = (4
√2)
2 = 32
16 kwi 12:36
ad: doszedłem do tego troche inną metodą:
|a−b| podnosimy do kwadratu (opuszczamy wartosc bezwzgledna)
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2 = a2 + b2 − 2ab = (a+b)2 − 2ab − 2ab = (a+b)2 − 4ab
16 kwi 12:44
PW: Nie napisz czasem na egzaminie "opuszczam wartość bezwzględną".
16 kwi 15:09