252
jolka: dla jakich wartosci a elementy zbioru {3−√3, a, 3+√3} mozna uporzadkowac tak aby tworzyly
ciag geometryczny
w odp jest +√6, −√6 i 9−5√3
i nie wiem jak zrobic zeby wyszlo to 9−5√3
16 kwi 11:53
J: a2 = (3 − √3)(3 + 3√3)
16 kwi 11:56
J:
Nie tak ...
a) (3 − √3)2 = a(3 +√3)
b) (3 + √3)2 = a(3 − √3)
c) a2 = (3−√3)(3+√3)
16 kwi 12:02
Janek191:
a2 = ( 3 − √3)*( 3 + √3) = 9 − 3 = 6
a = √6 lub a = − √6
Odp.
3 − √3 , √6 , 3 + √3
lub
3 − √3 , − √6, 3 + √3
16 kwi 12:04
J: "Janek191" ... też się złapałem, tam jest w treści zbiór, nie ciąg ..
16 kwi 12:06
Janek191:
I jeszcze jedno: ( 3 + √3)2 = a*( 3 − √3) ⇒ a = 9 + 5√3
16 kwi 12:11
J: A co z warunkiem: ( 3 − √3)2 = a*(3 + √3) ... ? ... niedobry ?
16 kwi 12:14
Janek191:
( 3 − √3)2 = a*( 3 + √3) ⇒ a = 9 − 5√3
16 kwi 12:17
Janek191:
Dobry
16 kwi 12:17