matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
lol:
Pole trójkąta o bokach 5,6,7 jest równe:?
2 lis 18:54
godzio187:
x+y=7 => y=7−x 5
2
=y
2
+h
2
=> 25=(7−x)
2
+h
2
=> 25−(7−x)
2
=h
2
x
2
+h
2
=6
2
=>x
2
+25−(7−x)
2
=36 => x
2
−49+14x−x
2
=11 => 14x =70 => x=5 y=2 6
2
−5
2
=h
2
=>36−25=h
2
h=
√
11
P=3,5
√
11
wydaje mi się że tak będzie
2 lis 19:21