Wyrażenia Algebraiczne
ksk: Proszę o rozwiązanie tych zadań.
1. Wyznacz dziedzinę wyrażenia W(x) = pierw((4−x) przez (x2−6x)) + 1x2−x−12
2. Wyznacz wszystkie wartości parametrów a i b, dla których wielomian W(x) = x3−21x2+ax+b ma
trzy pierwiastki dodatnie tworzące ciąg geometryczny o wyrazie x1=3 i sumie 21.
Rozwiąż nierówność W(x)(x−3)>0
16 kwi 04:12
J:
Zad.1)
a) x − 4 ≥ 0 ⇔ x ≥ 4
b) x
2 − 6x ≠ 0 ⇔ x(x −6) ≠ 0 ⇔ x ≠ 0 i x ≠ 6
c) x
2 − x − 12 ≠ 0
| | 1 + 7 | | 1 − 7 | |
Δ = 1 + 48 = 49 x1 = |
| = 4 , x2 = |
| = − 3 |
| | 2 | | 2 | |
Odp: x∊ (4,6) u (6,+
∞)
16 kwi 08:15
J:
Zad.2)
x1 = 3 , 3 + 3q + 3q2 = 21 ⇔ q2 + q − 6 = 0 ⇔ q1 = 2 lub q2 = − 3
Mamy 2 ciągi: a) 3 , 6 , 12 oraz b) 3 , − 9 , 21
ad a)
W(3) = 0
W(6) = 0 , z układu równań oblicz a i b
ad.b)
W(3) = 0
W(−9) = 0 , z układu równań oblicz a i b
16 kwi 08:28
J:
Zad 1) Pierwszy warunek .. źle.
a) 4 − x ≥ 0 ⇔ x ≤ 4
.....pozostałe warunki bez zmian..
Ostatecznie: x∊ (−∞,−3) U (−3,0) U (0,4)
16 kwi 08:31