calki
zadanie: Sprowadz nastepujaca calke do calki funkcji wymiernej
∫sin10xdx
(sin2x)5 ?
jakie jest tu dobre podstawienie?
16 kwi 00:19
Bogdan:
Początek: ∫(sin9x*sinx)dx
tę całkę rozwiązujemy przez części: u = sin9x, v' = sinx
16 kwi 00:33
zadanie: dziekuje
16 kwi 00:52
zadanie: | | x20 | |
a taka calka ∫ |
| dx |
| | x30+√x+1 | |
ja podstawilem t=
√x+1 / ()
2
t
2=x+1→x=t
2−1
2tdt=dx
| | t(t2−1)20 | |
2∫ |
| dt |
| | t+(t2−1)30 | |
i dalej jak ja policzyc?
bo w poleceniu bylo tylko sprowadzic do calki funkcji wymiernej wiec juz chyba nie trzeba dalej
liczyc ?
16 kwi 00:59
zadanie: ?
16 kwi 06:34
wredulus_pospolitus:
ale Ty masz OBLICZYĆ całkę czy tylko przedstawić w 'znośnej' formie

Jeżeli obliczyć to Ci od razu powiem, że ta całka to istna masakra
16 kwi 11:39