Wykaż, że jeśli a jest kątem ostrym, to: ctg2(180° + a) + ctg2(270° – a) ≥ 2.
Troller : Wykaż, że jeśli a jest kątem ostrym, to: ctg2(180° + a) + ctg2(270° – a) ≥ 2.
Doszedłem do
ctg2 + tg2 ≥ 2
Tu stoję :\
15 kwi 23:58
ZKS:
2 = 2 * ctg(x) * tg(x)
Coś już świta?
16 kwi 00:01
Troller : Nie :\
Pisz dalej
16 kwi 00:09
ZKS:
Pisz dalej?

Okej mistrzu.

U miałbyś udowodnić taką nierówność a
2 + b
2 ≥ 2ab?
16 kwi 00:13
Troller : @ZKS a tak to moge udowodnic?
Pomijam α
ctg2 + tg2 ≥ 2 , zatem
1/tg2 + tg2 ≥ 2 /−2
1/tg2 −2 + tg2 − 2≥ 0
1/tg2 −4+tg2 ≥ 0
(1/tg − tg)2 ≥ 0
c.k.d > kwadrat każdej liczby jest liczbą dodatnią.
16 kwi 00:14
Troller : W tym co ty podałeś to samo z logiki się nasuwa − suma kwadratów liczb musi byc większa od ich
podwojonego iloczynu. Gorzej z zapisaniem
16 kwi 00:16
ZKS:
Coś nie pasuje tam koniec jest dobry ale w środku te −4 nie pasuje.
| | 1 | |
Nie było potrzeby zamieniać ctg(x) na |
| |
| | tg(x) | |
[ctg(x) + tg(x)]
2 ≥ 0
I to co napisałeś nie jest prawdą kwadrat nie każdej liczby jest dodatni.
16 kwi 00:21
Piotr:
0
2 = 0
16 kwi 00:27
Troller : Z tą 4 masz rację. Jak ją tam umieszczę to zakłócę całą kolejność działań.
Teraz pytanie jak z postaci
ctg(x)
2 + tg(x)
2 ≥ 2
dojść do
[ctg(x) + tg(x)]
2 ≥ 0
I powiedz mi jeszcze dokładniej z tym kwadratem n−miszczu
16 kwi 00:31
Marcin: ZKS, przecież kwadrat każdej liczby ≥0, albo coś ze mną jest nie tak
16 kwi 00:35
Piotr:
kazdej liczby rzeczywistej jest faktycznie ≥ 0 ale Troller napisal : kwadrat każdej liczby
jest liczbą dodatnią
16 kwi 00:38
Marcin: A no tak. Nie zauważyłem

Swoją drogą ciekawe czy odjęliby za to punktu na maturze.
16 kwi 00:39
Domel: Troller popatrz jeszcze raz na zapis
ZKS−a z godz. 00:01 i
pomyśl
2 = 2 * ctg(x) * tg(x)
I JAK TO WYKORZYSTAĆ

16 kwi 00:48
Troller : Nie mam pojecia skąd po prawej stronie równania : 2 * ctg(x) * tg(x) wzięła sie ta 2.
16 kwi 00:50
Domel: Bo
ctg(x)*tg(x) = 1
16 kwi 00:51
Troller : No to :
ctg(x)2 + tg(x)2 ≥ 2* ctg(x)*tg(x)
16 kwi 00:59
ZKS:
Musiałem projekt dokończyć.

Widzę że już Ci pomogli dobrzy ludzie.
16 kwi 00:59
ZKS:
Wszystko na jedną stronę i wsio.
16 kwi 00:59
Troller : Nasuwają mi sie tylko wzory skróconego mnożenia.
16 kwi 01:00
Domel: No i co dalej
Trollerku
16 kwi 01:01
ZKS:
Piotr obejrzałem w weekend Suspirie.
16 kwi 01:02
Troller : ctg(x)2 + tg(x)2 ≥ 2* ctg(x)*tg(x)
[ctg(x) + tg(x)]2 ≥ 0
16 kwi 01:03
Troller : I co teraz?
16 kwi 01:07
Piotr:
ZKS i jak wrazenia ? jak oceniasz muzyke ? tylko szczerze
16 kwi 01:09
Domel: Troller − sprawdź jeszcze raz znaki − zwłaszcza w nawiasie

16 kwi 01:11
troller: Najpierw zadanie

potem muzyka
16 kwi 01:12
troller: Fakt w nawiasie bd roznica , jakiś znak poza tym? , co dalej mam robić z tą postacią skoro nie
mogę napisać ze kwadrat jest dodatni , wiem rowniez z zadania ze liczony kąt jest kątem
ostrym.. może to jakoś wykorzystać
16 kwi 01:16
ZKS:
Ta muzyka jest straszna.

Na słuchawkach to już odlot miałem.

Nie wiem ale udało mi
się obejrzeć nie umierając na zawał.

Tak się zastanawiałem czy nie lepsze muzyka niż w
Omenie bo tam też jest naprawdę dobra.
16 kwi 01:18
Domel: Ale kwadrat liczb rzeczywistych jest zawsze dodatni lub równy 0 − przecież tu nie rozpatrujesz
jakichś liczb typu − no nie wiem − zespolonych albo jakichś innych
16 kwi 01:20
16 kwi 01:24
troller: Czyli na tym mogę skończyć swój dowód , tak ?
Dzięki miszcze za poświęcony czas

Jak oglądacie horrory to rzuccie okiem na Amityville

To bardziej thriller niż horror ale fajna wciągająca historia bodajże na faktach którą miło
się ogląda

Dobranoc!
16 kwi 01:28