matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calki
Anal Iza:
Jako, ze przygotowuje sie do kolokwium to ma ktos moze jakies calki do rozwiazania? Chetnie cos zrobie w ramach powtorki/przecwiczenia. Tylko pojedyncze zeby dalo rade przez podstawienie/czesci
15 kwi 23:26
Janek191:
1) ∫ x sin ( 2 x
2
+ 1) dx
x − 1
2) ∫
dx
4 x
2
− 4x + 1
3
√
x
2
−
√
x
+ 1
3) ∫
dx ; podstawienie x = t
6
3
√
x − 1
dx
4) ∫
; podstawienie t = x − 3
√
x
2
− 6 x + 15
(8x + 3) dx
5) ∫
√
4x
2
+ 3x + 1
6) ∫ sin
4
x cos
3
x dx ; podstawienie t = sin x
16 kwi 08:49