Marcin:

Dany jest trójkąt równoramienny ABC , w którym |AC | = |BC | = b i |AB | = a . Punkty M i N
są rzutami środka podstawy AB trójkąta na ramiona BC i AC . Wyraź pole czworokąta ABMN za
pomocą a i b .
Rozumiem że ABC jest podobny do NMC, tylko co mi to daje?

Wiem też że pole tego trapezu, to będzie pole trójkąta P
ΔABC−P
ΔNMC..
Może jakaś mała podpowiedź?
15 kwi 22:39
wredulus:
Kluczowe jest zauwazenie innego podobienstwa trojkatow .... A(srodek)C jest podobny do
AN(srodek).
Tworzysz proporcje a reszta to juz po sznureczku...
15 kwi 22:48
PW: Może wykorzystać podobieństwo trójkątów prostokątnych ADC i AND?
15 kwi 22:51
Marcin: Oznaczmy więc środek jako punkt X.
Wysokość wyliczę w pitagorasa. Dzięki. Może sobie już poradzę
15 kwi 22:55
Marcin: Dzięki PW, chyba właśnie o to wredulusowi chodziło
15 kwi 23:01