jedn
Radek:
Wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A=(−6,5) B=(6,2) C=(0,8)
Trójkąt A'B'C' jest obrazem trójkąta w jednokładności o środku S i skali k>0 jeden z
wierzchołków trójkąta A'B'C' jest punkt B'(3,1) wiedząc, że pole A'B'C' jest równe 12 wyznacz
skalę k, współrzędne S oraz A' C'
A'(−3;2,5) C'=(0,4)
P=27
15 kwi 22:35
Mila:
| | 12 | | 4 | |
k2= |
| = |
| stosunek pół figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa |
| | 27 | | 9 | |
S(a,b) środek jednokładności
Teraz licz z definicji jednokladności .
15 kwi 23:25
Radek:
Nie za bardzo wiem jak ułożyć równania ?
16 kwi 09:48
Radek: ?
16 kwi 09:56
J:
Dla punktów B i B, zastosuj wzory na jednokładność:
x, = kx + (1 − k)a
y, = ky + (1 − k)b , i oblicz S(a,b)
16 kwi 10:58