równanie z wartością bezwzględną
saniaaa: Rozwiąż równanie
||x−3|+|x+7||=12
15 kwi 22:18
15 kwi 22:18
15 kwi 22:19
Technik:
a definicję to znasz ?
15 kwi 22:19
Hajtowy: OOO Pani
Eta była pierwsza


Dobry Wieczór Pani

A zarazem dobranoc
15 kwi 22:19
saniaaa: już zaglądałam do tego i nic mi to nie pomaga
15 kwi 22:36
Technik:
|x−3|+|x+7|=12
15 kwi 22:38
pigor: ..., lub z określenia odległości np. tak :
zaznaczasz na osi liczbowej Ox punkt x= −7 oraz x=3 i odczytujesz
ich odległość |−7−3|= |3−(−7)|= 10, a wtedy dane równanie, czyli suma
odległości:
|x−3|+|x+7|= 12 ⇔ x= 3+2=
5 v x= −7−2=
−9,
a więc
x∊{5,−9} − szukany
zbiór rozwiązań , koniec, kropka . ...
15 kwi 23:00
Mila:
||x−3|+|x+7||=12⇔
|x−3|+|x+7|=12 ( suma wartości nieujemnych)
1)| x−3|=x−3 dla x≥0
|x−3|=−x+3 dla x<3
2) |x+7|=x+7 dla x≥−7
|x+7|=−x−7 dla x<−7
Rozważamy równanie w przedziałach:
I) x<−7 wtedy mamy równanie:
−x+3−x−7=12
−2x=16
x=−8∊ (−∞,−7)
=========
II) x∊<−7,3)
−x+3+x+7=12
10=12 sprzeczność− brak rozwiązań
III) x≥3
x−3+x+7=12
2x+4=12
2x=8
x=4
====
15 kwi 23:03
saniaaa: dziekuję bardzooo
15 kwi 23:08
pigor: ..., oj

czas chyba odpocząć Droga Pani
Milo . ...
15 kwi 23:08
pigor: ..., czyżbyśmy nie spali tylko ...

uczyli (się ...

)
15 kwi 23:11
Marcin: Mila ma doobrze
15 kwi 23:26
pigor: .., ale jaja , to ja

sobie ubzdurałem, że .. i źle odczytałem na osi
te odległości, a więc przepraszam i ...

ze wstydu idę już spać
15 kwi 23:37
Marcin: oj tam przesadzasz. Najlepszym zdarzają się pomyłki
15 kwi 23:41
Eta:
@
πgor ... może za dużo było
πigwy
15 kwi 23:43
pigor: ... no właśnie najgorsze jest to, że tym razem nic nie było

kurcze pieczone

.
15 kwi 23:46
Eta:
To łap ....
15 kwi 23:47
Mila:

dla wszystkich.
Dobranoc
15 kwi 23:47
Marcin: Dobranoc

Pigor łap i drugie

− tak na pocieszenie
15 kwi 23:49