pomocy
polak21: oblicz odległość miedzy środkami okręgów O1 i O2 .
podaj dla jakich wartości parametru m okręgi te mają jeden punkt wspólny
O1 : x2 − 10x + y2 + 2y − 38 = 0
O2 : x2 + 14x + y2 − 8y − m + 5 = 0
15 kwi 22:15
PW:
(x−5)2 − 52 + (y+1)2 −12 − 38 = 0
(x−5)2 + (y+1)2 = 64
− jest to okrąg o środku S1=(5,−1) i promieniu r1=8.
Drugi okrąg tak samo i liczyć odległość środków.
15 kwi 22:33
Eta:
S(a,b) , r
2=a
2+b
2−c >0
| | −10 | | 2 | |
a= |
| =5 , b= |
| = −1 r=√25+1+38= 8 |
| | −2 | | −2 | |
S(5,−1) , r=8
drugi podobnie
15 kwi 22:36
Tadeusz:
... i uwzględnić dwa przypadki (styczność zewnętrzna i wewnętrzna) −
15 kwi 22:37
polak21: dziękuje za pomoc
15 kwi 22:39
polak21: dziękuje za pomoc
15 kwi 22:39