| 1 | ||
cos(t) = | ||
| 2 |
| π | ||
t = 60 st. = | ||
| 3 |
| 2π | ||
t = 120 st = | ||
| 3 |
| π | ||
−x−π = | ||
| 3 |
| 2π | ||
−x−π = | ||
| 3 |
| 1 | ||
cos ( − x − π ) = | ||
| 2 |
| 1 | ||
cos( x + π ) = | ||
| 2 |
| π | π | |||
x + π = | + 2π*k lub x + π = ( 2π − | ) + 2π*k | ||
| 3 | 3 |
| π | π | |||
x = | − π + 2π*k lub x = 2π − π − | + 2π*k | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
x = − | π + 2π*k lub x = | π + 2π*k ,gdzie k − dowolna liczba całkowita | ||
| 3 | 3 |
| 2π | 1 | |||
cos | ≠ | |||
| 3 | 2 |
| π | 4 | 4 | 2 | |||||
− x − π = | + 2kπ ⇔ x = − | π ... i teraz x = − | π + 2π = | π | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 5 | 8 | 8 | 12 | 4 | ||||||
− x − π = | π + 2kπ ⇔ x = − | π ... i teraz x = − | π + | π = | π | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 2 | 4 | |||
Odp. x = | π lub x = | π | ||
| 3 | 3 |
| π | 4 | 4 | 2 | |||||
− x − π = | + 2kπ ⇔ x = − | π ... i teraz x = − | π + 2π = | π | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 5 | 8 | 8 | 12 | 4 | ||||||
− x − π = | π + 2kπ ⇔ x = − | π ... i teraz x = − | π + | π = | π | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 2 | 4 | |||
Odp. x = | π lub x = | π | ||
| 3 | 3 |