Urna zawiera :
KAROLA.: Urna zawiera 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy 5 razy po jednej kuli , zwracając wylosowaną
kulę z powrotem do urny.
Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym ,że wylosujemy :
a)co najwyżej 2 razy kulę białą
b)dwa razy kulę czarną ?
15 kwi 21:48
Janek191:
a) Schemat Bernoulliego
n = 5
Mamy
| | | | 3 | | 2 | | | | 3 | | 2 | |
P( A) = P5(1) + P5(2) = | *( |
| )1*( |
| )4 + | *( |
| )2*( |
| )3 = |
| | | 5 | | 5 | | | 5 | | 5 | |
b)
Schemat Bernoulliego
n = 5
Mamy
| | | | 2 | | 3 | |
P( B) = P5(2) = | *( |
| )2*( |
| )3 = |
| | | 5 | | 5 | |
16 kwi 09:27