trygonometria
kama: 11 − sinα + 11 + sinα = ?
2)Dwie siły 4kG i 3kG tworzą kąt 60. Ile wynosi wartość siły wypadkowej?
3)Rozwiązaniem równania sin x = 12 jest:
A. x=π6 + 2nπ, x= 56 π + 2nπ
B. x= +/− π6 +nπ
C. x= 30 + 2nπ, x= 210 + 2nπ
D. x= +/− 60 + 2nπ
2 lis 18:45
godzio187: 1)najpierw sprowadzamy do wspolnego mianownika
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| =U{1+sinα+1−sinα}{(1−sinα)(1+sinα)= |
| =
|
| 1−sinα | | 1+sinα | | 12−sin2α | |
| 2 | | 2 | |
| = |
| może być
|
| sin2α+cos2α−sin2α | | cos2α | |
wykorzystałem tu 1=sin
2α+cos
2α i wzór skróconego mnożenia (a−b)(a+b)=a
2−b
2 zaraz zobacze te
kolejne zad
2 lis 18:57
godzio187: | 1+sinα+1−sinα | |
| drugie przejście |
| (1−sinα)(1+sinα) | |
2 lis 18:58
godzio187: 2 nie jestem pewien wiec nie pisze

a 3 to tak:
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ v x=π− |
| +2kπ
|
| | 6 | | 6 | |
ODP: A
2 lis 19:03