uklad
swobodny: rozwiązac układ równań x=2+sin3t, y=5−cos3t
15 kwi 21:10
PW: Chyba nie o to chciałeś spytać.
15 kwi 21:17
swobodny: szczerze to ten układ przedstawia tor ruchu. ja zamieniam cos3t na sin(90−3t) a to przecież nic
nie daje bo nic sie nie zredukuje
15 kwi 21:29
PW: Czy chcesz może zamienić opis parametryczny na "tradycyjny", czyli wyrazić y jako funkcję
zmiennej x (bez parametru t).
A może od razu napisz treść zadania, bo nie wiadomo czy te zamiany są konieczne.
15 kwi 21:36
swobodny: wyznaczyć po jakim torze porusza się punkt x=2+sin3t, y=5−cos3t.
15 kwi 21:41
PW: Wyznacz sin3t oraz cos3t, podnieś stronami do kwadratu i zsumuj te dwa równania stronami.
15 kwi 21:51
swobodny: wyszło x2+y2−4x−10y+28=0. Co mam zrobić dalej?
15 kwi 21:59
15 kwi 22:01
pigor: ..., np. to

... ⇔ x
2−4x+4 + y
2−10y+25= 1 ⇔
(x−2)2+(y−5)2=1 no i masz swój
tor − okrąg ośrodku w S=(a,b)= (... , ...) i promieniu r= . ...
15 kwi 22:02
swobodny: sorki, dawno tego nie robiłem i myślałem, że jak 28>0 to jak przeniose na druga strone to
bedzie minus, a to miałbyć r2 .. dzięki
15 kwi 22:04