matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
k
Barry:
2+p
Ciąg a
n
opisany jest wzorem a
n
= (
)
n+2
,gdzie p jest liczba rzeczysista.
4−p
a) Udowodnij ,że ciag a
n
jest geometryczny b) wyznacz te liczby p dla ktorych istnieje suma wszystkich wyrazów ciągu
15 kwi 21:04
Barry:
15 kwi 21:12
Alfa:
2+p
2+p
a) a
n+1
= (
)
n+1+2
= (
)
n+3
4−p
4−p
a
n+1
2+p
(
)
n+3
4−p
2+p
=
=
= const. dla p≠4
a
n
2+p
(
)
n+2
4−p
4−p
zatem ciąg jest geometryczny dla każdego n ∊ N
+
15 kwi 21:17