ma ktoś pomysł ?
dyzio: Nie mogę poradzić sobie z zadaniem jeśli ktoś mógłby pomóc.

W okrąg wpisano trójkąt
równoboczny ABC. Na okręgu wybrano punkt D (różny od punktów A, B, C) i
poprowadzono trzy odcinki DA, DB, DC. Wykaż, że suma długości dwóch krótszych odcinków jest
równa długości odcinka trzeciego.
15 kwi 21:03
bezendu:

w ptolemeusza może ?
15 kwi 21:05
dyzio: A inny sposób ? Nie przychodzi Ci do głowy ? Tego twierdzenia nie braliśmy i nie ma go w
podręczniku.
15 kwi 21:09
bezendu:
Przychodzi i zaraz napisze
15 kwi 21:11
bezendu:

Trójkąt ABD oraz trójkąt ADC są trójkątami prostokątnymi i
|AB|=|AC|=|BC|=x
DB=y
CD=z
AD=k
Z twierdzenia pitagorasa mam:
x
2+y
2=k
2
x
2+z
2=k
2
2x
2+z
2+y
2=2k
2
z
2+y
2=2k
2−2x
2
z
2+y
2=2(k
2−x
2)
coś w tym stylu ale dalej się zaciąłem ?
15 kwi 21:16
bezendu:
Nie no to jest Twierdzenie ptolemeusza i ja przy tym zostaje !
15 kwi 21:19
zawodus: Trójkąt ABD nie jest prostokątny
15 kwi 21:20
Alfa: przecież trójkąt ABD, czy ADC nie jest prostokątny (tzn może być, jeśli AD będzie średnicą
okręgu, ale my tego zakładać nie możemy), nie możemy więc stosować tw. Pitagorasa.
15 kwi 21:20
dyzio: Już dzisiaj za dużo zadań z matmy zrobiłem i czuje, że czas na odpoczynek

Jutro rano siadne
do zadania, może dam rade. Jakbyś miał jakiś mały pomysł to możesz się z nim podzielić, nie
wzgardzę
15 kwi 21:21
bezendu:
Czyli zostaje tw ptolemeusza. Pierwsza myśl najlepsza !
15 kwi 21:21
zawodus: Jeśli zadanie pochodzi z arkusza maturalnego to da się je wykonać bez twierdzenia Ptolemeusza,
którego nie ma w programie LO
15 kwi 21:22
dyzio: zadanie pochodzi ze zbioru zadań z nowej podstawy programowej do liceum i technikum
15 kwi 21:25
dyzio: więc raczej da się je rozwiązać innym sposobem, ale zadanie dla ambitnych.
15 kwi 21:26
Alfa:
∡ACB = ∡ADB = 60o −−> kąty wpisane w okrąg oparte na tym samym łuku
∡ADC = ∡ABC = 60o −−> − || − − || − − || − − || −
z tw. cosinusów:(trzymając się oznaczeń @bezendu)
x2 = y2 + k2 − 2ykcos60o (w ΔABD)
x2 = z2 + k2 − 2zkcos60o (w ΔADC)
więc:
y2 + k2 − 2ykcos60o = z2 + k2 − 2zkcos60o
dokończ
15 kwi 21:27
dyzio: ok, dzięki !
15 kwi 21:31
zawodus: ciekawe zadanko
15 kwi 21:31
dyzio: w tych książkach jest ich więcej

niektóre łatwe nie są.
15 kwi 21:34
dyzio: Jeśli by kogoś interesowało, albo ktoś miałby problem z tym zadaniem z poprzednim sposobem, mam
takie rozwiązanie.
| | sin(60 − ∠BCD) | | sin∠BCD) | |
|CD| + |DB| = |AD| |
| + |AD| |
| = |
| | sin(60 + ∠BCD) | | sin(120 − ∠BCD) | |
|AD|(..)
te przekształcenia wynikają z tw. sinusów dla trójkątów odpowiednio: ACD i ABD.
A teraz już tylko ze wzorów redukcyjnych pokazujesz, że ten nawias jest równy 1.
16 kwi 20:05