wzory redukcyjne
drzewo: Witam,
na tablicach maturalnych nie ma wzorów redukcyjnych, więc mam pytanie skąd wiedzieć kiedy jakie
zastosować i trzeba je znać na pamięć ? Bo ja ich nie ogarniam jak np. trzeba policzyć cos120
to patrzę na wykres cosinusa , bo nie wiem jaki wzór zastosować
15 kwi 21:01
bezendu:
Tak trzeba znać
| | 1 | |
cos120=cos(180−60)=−cos600=− |
| |
| | 2 | |
15 kwi 21:02
Eta:
120o −−− końcowe ramię w II ćw. a tu cosinus ujemny
cos120o= −cos(90o+30o) = −sin30o ( bo cosinus przechodzi w cofuncję .. na sinus
15 kwi 21:03
drzewo: to nie wiem może jakoś to ogarnę
15 kwi 21:06