równanie wielomianowe
bartek:
15 kwi 20:46
bezendu:
−m3+3m−1=m
m3−2m+1=0
m(1)=0
dalej schemat Hornera
15 kwi 20:47
Domel:
m
3 − 2m + 1 = 0
m
3 − m
2 + m
2 − 2m + 1 = 0
m
2*(m − 1) + (m − 1)
2 = 0
(m
2 + m − 1)*(m − 1) = 0
(m
2 + m − 1 = 0 ∨ m − 1 = 0
Δ = 5 ∨ m
3 = 1 − może być
| | −1 − √5 | |
m1 = |
| < 0 − odpada |
| | 2 | |
| | −1 + √5 | |
m2 = |
| > 0 − może być  |
| | 2 | |
16 kwi 01:43
ICSP: m
3 − 2m + 1 = 0
m
3 − m
2 + m
2 − 2m + 1 = 0
m
2(m−1) + (m−1)
2 = 0
(m−1)(m
2 +m −1) = 0
16 kwi 01:45
Domel: ICSP ale z założenia miałeś "m>0" − więc jeden z pierwiastków odpada

No chyba, że
bartek źle zapisał założenia i miało być "m≠0"
16 kwi 11:31