rownanie trygonometryczne
agaa: Rozwiąż równanie 3 sinx tgx = 2√ 3−sin x + 3co sx w przedziale ⟨0,2π ⟩ macie na to jakis
pomysl?
15 kwi 20:42
agaa: Rozwiąż równanie 3 sinxtgx = 2√3sinx + 3cosx w przedziale ⟨0,2π ⟩ *
15 kwi 20:46
ZKS:
Sprawdź czy sin(x) = 0 jest rozwiązaniem. Następnie załóż że sin(x) ≠ 0 i podziel to równanie
obustronnie przez sin(x).
15 kwi 20:49
agaa: @ZKS a gdyby tak wyłaczyc 4 po prawej stronie? myslisz ze byc cos pomoglo?
15 kwi 20:52
ZKS:
Raczej nie. Najlepiej to sama zobacz czy coś to pomoże w rozwiązaniu.
15 kwi 20:54
bezendu:
3sinxtgx=2
√3sinx+3cosx
| 3sin2x | |
| =2√3sinx+3cosx / *cosx |
| cosx | |
3sin
2x=2
√3sinxcosx}+3cos
2x /3
sin
2x=U{2
√3}{sinxcosx+cos
2x
| | 2√3 | |
sin2x−cos2x= |
| sinxcosx |
| | 3 | |
| | 2√3 | |
sin2x−(1−sin2x)= |
| sinx√1−sin2x |
| | 3 | |
2sin
2x−1=U{2
√3{3}sinx
√1−sin2x /
2
| | 4 | |
4sin4x−4sin2x+1= |
| sin2x(1−sin2x) /3 |
| | 3 | |
12sin
4x−12sin
2x+3=4sin
2x−4sin
4x
16sin
4x−16sinx+3=0
t=sin
2x t∊<−1,1>
16t
2−16t+3=0
Δ=64
√Δ=8
| | 1 | | 1 | | √3 | | √3 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| lub sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 kwi 21:01
ZKS:
bezendu takie krótkie to rozwiązanie.
15 kwi 21:02
bezendu:
Tak jakoś wyszło
15 kwi 21:02
agaa: dziękuję
15 kwi 21:03
ZKS:
Moim sposobem
3sin(x)tg(x) = 2
√3sin(x) + 3cos(x)
sprawdzam sin(x) = 0
0 = 0 + 3 sprzeczność zatem sin(x) ≠ 0 i dzielę obustronnie przez sin(x)
3tg(x) = 2
√3 + 3ctg(x) / * tg(x)
| | 2 | |
tg2(x) − |
| tg(x) − 1 = 0 |
| | √3 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
tg(x) = |
| − |
| ∨ tg(x) = |
| + |
| |
| | √3 | | √3 | | √3 | | √3 | |
| | 1 | |
tg(x) = − |
| ∨ tg(x) = √3. |
| | √3 | |
15 kwi 21:07
bezendu:
Nie lubię sprawdzać
15 kwi 21:08
ZKS:
Coś mi się nie podoba Twoje rozwiązanie
bezendu.
| | 2√3 | |
2sin2(x) − 1 = |
| sin(x)√1−sin2(x) / 2 |
| | 3 | |
Według mnie to przejście nie jest równoważne
4sin
4(x) − 4sin
2(x) + 1 = sin
2(x)[1 − sin
2(x)]
15 kwi 21:12
ZKS:
| | 4 | |
Zjadłem tam po prawej stronie |
| . |
| | 3 | |
15 kwi 21:14
zawodus: mnie bardziej się nie podoba równość sinx=√1−cos2x
To nie jest prawda.
15 kwi 21:15
ZKS:
Dokładnie to jest tylko prawda jeżeli jest sin(x) ≥ 0.
15 kwi 21:17
ZKS:
bezendu musisz zapamiętać jeżeli nie jesteś pewny że obie strony są nieujemne nie
możesz podnosić do parzystej potęgi.

Możesz dostać fałszywy pierwiastek tak jak w przykładzie
x = 1 /
2
x
2 = 1 ⇒ x = ±1?
15 kwi 21:19
bezendu:
A no tak, czyli muszę sprawdzać

Ale robiłem też z tg więc nie jest tak źle.
Dziękuję.
15 kwi 21:20
razor: ew. można to co napisał
bezendu trochę zmodyfikować i wyjdzie
| | √3 | |
sin2x − cos2x = |
| 2sinxcosx |
| | 3 | |
| | sin2x | | sin2x | |
tg2x = |
| = |
| = −√3 |
| | cos2x | | | |
15 kwi 23:23