pomocy
monia: wyznacz funkcje kwadratowa ktorej wykresem jest parabola przechodzaca przez punkt (2,1),
styczna do osi Ox w punkcie (3,0)
15 kwi 20:25
Dziadek Mróz:
y = (x − x1)(x − x2)
A = (3, 0) => x1 = 3
P = (2, 1) => P = (x, y)
1 = (2 − 3)(2 − x2)
1 = −1(2 − x2)
1 = −2 + x2
x2 = 3
x1 = 3
x2 = 3
y = (x − 3)2
15 kwi 22:55
Janek191:
Inaczej:
P = ( 2; 1)
W = ( p; q ) = (3; 0) ⇒ p = 3 , q = 0
y = a*( x − p)2 + q = a*( x − 3)2 + 0 = a*( x − 3)2
Parabola przechodzi przez P, więc
1 = a*( 2 − 1)2 = a*1 ⇒ a = 1
zatem
y = ( x − 3)2
==========
16 kwi 08:59