?
Damo93: Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania x2 −2mx −m −2 = 0 są zawarte między
liczbami
−2 i 4 ?
W podpowiedzi mam zapisane takie warunki:
Δ > 0, f(−2) >0, f(4) >0 i −2<Xw< 4
Nie rozumiem tego do końca, czy mógł by mi to ktoś wyjaśnić dokładniej ? z góry dziękuję.
15 kwi 20:18
Marcin: Δ>0, żeby były dwa różnie pierwiastki.
xw jest po to, żeby wierzchołek paraboli był zawarty pomiędzy tymi miejscami zerowymi.
15 kwi 20:20
ZKS:
Te podpowiedzi to rozwiązania może by powiedzieć.
15 kwi 20:22
Piotr 10: a nie przypadek Δ ≥ 0
ZKS ?
15 kwi 20:23
Marcin: | | b | |
ZKS trzeba jeszcze wiedzieć, że xw= − |
| . Nie ma tak łatwo |
| | 2a | |
15 kwi 20:23
ZKS:
Na maturze tak Δ ≥ 0.
15 kwi 20:24
Damo93: ZKS no tak

ale nie potrafię sobie tego jakoś zobrazować
15 kwi 20:24
15 kwi 20:24
Marcin: znowu problem z pierwiastkami

W sumie powinno być, że pierwiastki mają być różne. Ale jak
już miałeś taką podpowiedź, to tego nie negowałem
15 kwi 20:24
ZKS:
Trzeba również wiedzieć że Δ = b
2 − 4ac.
15 kwi 20:25
Eta:
15 kwi 20:25
ZKS:
Po takim rysunku powinieneś już wiedzieć dlaczego takie warunki.
15 kwi 20:26
Technik:
Właśnie ja też się dopytam czemu takie warunki ?
15 kwi 20:27
Damo93: wszystko jasne

dziękuje
15 kwi 20:28
Marcin: No bo kto wytłumaczy jak nie Eta
15 kwi 20:28
Eta:

oczywiście, Δ≥0 bo wierzchołek W może też należeć do osi OX
15 kwi 20:31
Technik:
Ja tez już zrozumiałem po rysunku kochanej Ety
15 kwi 20:31
ZKS:
f(−2) > 0 oraz f(4) > 0 jest po to (jaki widać z rysunku) aby te pierwiastki znajdowały się w
przedziale (−2 ; 4). Jeżeli f(−2) < 0 (tutaj a > 0 więc ramiona paraboli skierowane do góry) to
wartość tej funkcji była by ujemna a dla miejsca zerowego wartość jest równa 0 zatem
ten jeden z pierwiastków nie byłby zawarty w przedziale (−2 ; 4).
Jeżeli dalej nie jest jasne pisać.
15 kwi 20:32
...:

z rysunku zobaczysz dlaczego f(−2)>0 i f(4)>0
15 kwi 20:34
ZKS:
Widzę że nie potrzebnie pisałem.

Za ładny rysunek zrobiłaś
Eta i
wszystko już wiedzą.
15 kwi 20:34
Technik:
Dzięki ZKS wszystko jasne !
15 kwi 20:34
ZKS:
15 kwi 20:35
nauczycielka: Bo was w szkole powinni uczyć rysunek to podstawa

Cześć wszystkim
15 kwi 20:37
ZKS:
Dobry wieczór.
15 kwi 20:42