planimetria
Michaels:

Dane są trzy okręgi parami styczne zewnętrznie o promieniach 1, 2, 3 i środkach A. B. C. Oblicz
pole trójkąta ABC.
O co tutaj chodzi? Potrafi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
15 kwi 20:09
Marcin: Dodaj po prostu promienie i będziesz mieć długości każdego z boków.
15 kwi 20:10
Michaels: A jaśniej? Jak dodam 1+2+3 = 6 nie bardzo rozumiem.
Z tego co widziałem w rozwiązaniu to długości boków będą 3,4 i 5. Tylko dlaczego?
15 kwi 20:27
Marcin: Jeden bok to będzie
3+2=5
drugi:
3+1=4
trzeci:
1+2=3
15 kwi 20:28
bezendu:

I teraz prosto
15 kwi 20:30
Michaels: OK dzięki wyszło mi, że pole trójkąta równa się 6.
Czy te twierdzenie ma jakąś nazwę (powyższe, że dodajemy do siebie promienie)?
15 kwi 20:59
bezendu:
To nie jest żadne twierdzenie ?
15 kwi 21:07