szeregi
kinga02: Hej. Mam zadanie z szeregów geometrycznych i nie wiem czy dobrze rozwiązałam, bo nie mam
odpowiedzi. Mogłby mi to ktoś sprawdzić? Bardzo proszę, bo mam jutro zaliczenie z tej partii
materiału

A więc
polecenie jest rozwiąż równanie:
x−x
2+x
3−x
4+... = 2x−1
i ja to zrobiłam tak, że
a
1 = x
a
2 = −x
2
q =
a2a1
q =
−x2x
q = −x
|q|<1 warunek szeregu zbieżnego
|−x| <1 szereg zbieżny więc
x<1 i x ⊂ (−1;1)
s =
a11−q
s =
x1+x
x1+x
x = (2x−1)(x+1) = 2x
2 + 2x − x − 1
1 = 2x
2
12 = x
2
x =
√22
15 kwi 20:04
kinga02:
15 kwi 20:04
kinga02: bardzo proszę o sprawdzenie mi tego
15 kwi 20:04
kinga02:
15 kwi 20:06
kinga02: wiem, ze jest tego dużo, ale prosze
15 kwi 20:11
PW: A tak ładnie napisałaś teoretycznie, że |q| < 1, zaś w praktyce ... kochasz tylko dodatnich.
15 kwi 20:56