wykonaj działanie podaj konieczne założenie
lola: −4x+12x−3 + x−3x+2
próbowałam to sprowadzić do wspólnego mianownika i wyszło mi coś takiego
8x+242x−6+3x−92x+6 co dalej z tym mianownikiem błagam o dobre wytłumaczenie !
15 kwi 20:04
lola: tam na dole jest szóstka jak coś bo słabo widać
15 kwi 20:04
lola: pomocy proszzzzzzzzzzzzzzzzzzeeeeeeeeeeeeee
15 kwi 20:08
lola: proszę ooo pomoc bardzoo
15 kwi 20:10
lola: ehhh.......
15 kwi 20:21
5-latek: Na poczatek taka uwaga (bez obrazy
Uczen liceum czy techniku nie umie sprowadzac do wspolnego mianownika
| | 1 | | 1 | |
Jesli mamy dodac np ulamki |
| + |
| to jaki bedzie wspolny mianownik tych dwoch |
| | 4 | | 2 | |
ulamkow . Napisz jaki i jak to zrobilas na poczatek
15 kwi 20:24
lola: 4 ?
−4x+122(x−3)+
x−33{x+2} tak zaczełam
15 kwi 20:29
5-latek: Dobrze 4
Ale dalej rozwiazujesz zle .
Naprawde chce zebys to zrozumiala i napiszse inne ulamki bardziej pasujace do naszsego
przykladu
| 1 | | 1 | |
| + |
| = pisz dalej (do wspolnego mianownika spprowadz |
| 4 | | 3 | |
15 kwi 20:33
lola: 12 czyli w liczniku mamy mamy kolejno 3 oraz 4
15 kwi 20:34
5-latek: czyli pomnozylas 4*3=12 i to jest wsplny mianownik .

tak samo dzialamy na wyrazeniach wymniernych (tylko z ta roznica ze tutaj musimy wyznaczyc
zalozenia co do mianownikow −chodzi o to zeby nie dzielic przez 0 bo mamy w mianownikach
zmiennna x
czyli mianowniki nie moga rownac sie 0
TO zapisz dla jakich x
ow te mianowniki nie rownaja sie 0
czyli x−3 nie rowna sie 0 to x ... i x+2 nie rowna sie 0 to x ... policz
15 kwi 20:41
lola: x≠3 oraz x ≠−2
15 kwi 20:45
lola: czekam na dalsze instrukcję może zaczaje ^^
15 kwi 20:48
zawodus: Istrukcja obsługi mężczyzny kiedyś to czytałem
15 kwi 20:50
Marcin: zawodus.. ale po co?
15 kwi 20:51
lola: hehe

nie no konkrety ludzie co mam zrobić jak mam w mianowniku np taką sytuację x−2 a w
drugim x+3 i muszę to sprowadzić to wspólnego mianownika. Wiem że to dla was oczywiste ale nie
dla mnie

taka sytuacja
15 kwi 20:54
Marcin: Pomnóż dwa mianowniki.
skoro jak masz liczby, to wspólny mianownik, to był ich iloczyn, to to samo stosuj w tym
przypadku
15 kwi 20:55
lola: aaaa fakt dzięki
15 kwi 20:56
Marcin: | 1 | | 1 | | 3*1+4*1 | |
| + |
| = |
| . Może teraz zrozumiesz  |
| 4 | | 3 | | 4*3 | |
15 kwi 20:57
lola: no w miarę rozumiem tylko pomyliło mi się to przy wielomianach
15 kwi 21:01
5-latek: Zapomnialem o Tobie (no widzisz

Wracamy jeszcze do dzieziny
Czyli tu dziedzina bedzie caly zbior licz R oprocz 3 i −2 czyli zapisujemy to tak D=R\{−2 , 3}
No to teraz wspolny mianownim juz wiesz jaki ma byc czyli (x−3)(x+2)
To teraz zapisz jak bedzie wygladalo nasz ewyrazenie po sprowadzeniu do wspolnego mianownika
15 kwi 21:01
5-latek: Czesc Marcin

No to prowadz i tlumacz
Marcinie
15 kwi 21:02
Marcin: 5−latek Ty jesteś zdecydowanie lepszym nauczycielem
15 kwi 21:05
lola: −4x+12(x−3)(x−2)+
x−3(x−3)(x−2)
prawdopodobnie tak
15 kwi 21:05
lola: nom i dalej ?
15 kwi 21:10
5-latek: Ja nie jestem nauczycielem
Ja pracuje w zakladzie gdzie robia opakowania z tektury .

Dalej jest zle zobacz co napisal Marcin w poscie z 20:57
Masz taki wspolny mianownik (x−3)(x+2)
W 1 wyrazeniu jest w mianowniku (x+3) . Brakuje do wspolnego mianownika (x+2)
To przez (x+2) pomnoz licznik 1 wyrazenia
To samo jest z drugim wwyrazeniem . Mmasz tu w mianowniku (x+2) czego brakuje do wspolnego
mianownika ?
brakuje (x−3) to wobec tego pomnoz licznik 12 wyrazenia przez (x−3)
Teraz to zapisz porzadnie
Taka uwaga . Ulamki zapisuj za pomoca duzej litery U a nie malej bedzie lepiej widac
15 kwi 21:13
Marcin: Ja też nie jestem nauczycielem i mam o wiele krótsze doświadczenie od Ciebie
15 kwi 21:14
5-latek: Wiem
Marcin o tym
15 kwi 21:21
5-latek: Ale zeby tylko nam kolezanka
lola nie zginela
15 kwi 21:21
lola: | (−4x+12)(x+2)+(x−3)(x−3) | |
| |
| (x−3)(x+2) | |
15 kwi 21:22
lola: 
haha
15 kwi 21:22
Marcin: Koleżanka lola daje radę
15 kwi 21:25
lola: dzięki wam oczywiście

ale co dalej bo nie zgadza mi się z wynikiem poskracałam i pomnozyłam
i nadal źle
15 kwi 21:27
5-latek: no ponownie


To teraz uporzadkuj licznik
Wymnoz pierwsze dwa nawiasy a 3 i 4 nawias zobacz ze masz (x−3)(x−3)= (x−3)
2 a to sie dalej
rowna ze wzoru skroconego mnozenia (a−b)
2= a
2−2ab+b
2 = x
2−6x+9
Ale jesli tego nie widziesz to rowniez wymnoz przez siebie te nawiasy
15 kwi 21:30
lola: oko zrobiłam
| −4x2−8x+12x+24+x2−6x+9 | |
| |
| (x−3)(x+2) | |
15 kwi 21:39
5-latek: No to teraz poredukuj wyrazy podobne i zapisz licznik w prostszsej postaci
15 kwi 21:41
15 kwi 21:45
5-latek: popraw koncowke 24+9= ile ?
15 kwi 21:49
lola: 23 o lol sorki nomm i co dalej ?
15 kwi 21:51
lola: 33
15 kwi 21:52
5-latek: zostaw to tak ( ja nie wiem jaka jest odpowiedz w ksiazce .
15 kwi 22:01
5-latek: Ja juz muszse zaraz isc spac bo jutro do pracy
15 kwi 22:02
lola: dziękuje bardzo za pomoc
15 kwi 22:18