wzory
mmm: a) (−3x + √3) ( 3x + √3) =
b) (5−√5x) (√5x −5)=
jak to sie wykonuje? bo normalnie jest a2−b2 ale jak są w dzialaniu dwa plusy lub dwa minusy
to jak sie robi?
15 kwi 19:34
Hajtowy:
a) −9x
2 − 3
√3x + 3
√3x + 3 = ...
15 kwi 19:36
mmm: wzór jakis konkretny na to?..
15 kwi 19:38
Hajtowy: Przemnożyć każdy z każdym

(−3x * 3x) + (−3x *
√3) + (
√3 * 3x) + (
√3 *
√3) = ... i wychodzi pięknie
15 kwi 19:45
mmm: ahaaaaaa

dzieki !
15 kwi 19:45
5-latek: W a) nie powinno byc problemu
Przeciez dodawanie jst przemienne i (−3x+√3)=(√3−3x) i (3x+√3)= (√3+3x) i masz juz
do wzoru a2−b2= (z+b)(a−b)
W b) nalezu zauwazyc ze (√5x−5)=−(5−√5x)
15 kwi 19:46
mmm: dobra a zrobiłem , b nie jestem pewien, dobrze?
(5−√5x) (√5x −5)= 5√5x − 25 −5x2 +5√5x = −25 +10√5x − 5x2
15 kwi 20:01
5-latek: Widze ze wymnozyles kazdy z kazdym
Mozesz tak robic
Ja np proponuje CI zebys policzyl tak Patrz post 19:46
(5−√5x)*−(5−√5x)=−(5−√5x)(5−√5x) bo mnozenie jest przemiennne
= −(5−√5x)2=−( w nawiasie wzor skrooconego mnozenia (a−b)2= a2−2ab+b*2) =
15 kwi 20:12