Znaleźć pochodne cząstkowe następujących funkcji:
f(x,y)=ln(tgx/y)
| tg(x) | ||
f(x, y) = ln( | ||
| y |
| ∂f |
| ∂(ln(tg(x)) − ln(y)) | ||||||||||||
= | = | = | ||||||||||||
| ∂x | ∂x | ∂x |
| ∂(ln(tg(x)) | ln(y) | ∂(ln(tg(x)) | ∂(ln(tg(x)) | |||||
− | = | − 0 = | = ... | |||||
| ∂x | ∂x | ∂x | ∂x |
| ∂f |
| ∂(ln(tg(x)) − ln(y)) | ||||||||||||
= | = | = | ||||||||||||
| ∂y | ∂y | ∂y |
| ln(tg(x)) | ∂(ln(y)) | ∂(ln(y)) | ∂(ln(y)) | |||||
= | − | = 0 − | = − | = ... | ||||
| ∂y | ∂y | ∂y | ∂y |
Ogólnie ja wiem jak to się liczy i tak dalej tylko ten przykład nie chce mi wyjść taki jak w
odpowiedziach czyli
f'x=2/ysin(2x/y)
f'y=−2x/y2sin(2x/y)
pomoże mi ktoś rozpisze krok po kroku błagam was!
| ∂f | ∂[ln(tg(x))] | ||
= | = ... | ||
| ∂x | ∂x |
| 1 | ||
y' = [ln(v)]' * v' = | * v' = (1) ... | |
| v |
| 1 | ||
v' = [tg(x)]' = | ||
| cos2(x) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
... (1) = | * | = | * | = | ||||||||||
| tg(x) | cos2(x) |
| cos2(x) |
| cos(x) | 1 | 1 | ||||
= | * | = | ||||
| sin(x) | cos2(x) | sin(x)cos(x) |
| ∂f | ln(y) | 1 | |||
= − | = − | ||||
| ∂y | ∂y | y |
| x | ||
f(x,y) = ln(tg | ), | |
| y |
| x | ||
f(x, y) = ln(tg( | )) | |
| y |
| x | ||
y = ln(v) v = tg(u) u = | ||
| y |
| ∂f |
| |||||||||||
= | ||||||||||||
| ∂x | ∂x |
| 1 | ||
y' = ln(v)' = | * v' = (1) ... | |
| v |
| 1 | ||
v' = tg(u)' = | * u' = (2) ... | |
| cos2(u) |
| x | 1 | 1 | ||||
u' = [ | ]' = | * x' = | ||||
| y −> stała | y | y |
| 1 | 1 | ||||||||||||
... (2) = | * | ||||||||||||
| y |
| 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
... (1) = | * | * | = | |||||||||||||||||||||
|
| y |
| 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
= | * | * | = | |||||||||||||||||||||
|
| y |
| 1 | |||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||
|
| ∂f |
| |||||||||||
= | ||||||||||||
| ∂y | ∂y |
| 1 | ||
y' = ln(v)' = | * v' = (1) ... | |
| v |
| 1 | ||
v' = tg(u)' = | * u' = (2) ... | |
| cos2(u) |
| x −> stała | 1 | 1 | x | |||||
u' = [ | ]' = x * [ | ]' = −x * | = − | |||||
| y | y | y2 | y2 |
| 1 | x | ||||||||||||
... (2) = | * (− | ) | |||||||||||
| y2 |
| 1 | 1 | x | |||||||||||||||||||||||||
... (1) = | * ( | * (− | )) = | ||||||||||||||||||||||||
|
| y2 |