prosze o pomoc
Saper34: Witam mam pytanie odnosnie nierownosci kwadratowych jak juz rozwaize nierownosc to sakd mam
wiedziec gdzie ejst rozwaizanie dla ≤,≥,<,> na osi X
15 kwi 19:09
Dziadek Mróz:

[rys. 1.1] Nierówność ostra x > 2
[rys. 1.2] Nierówność ostra x < 2
[rys. 2.1] Nierowność nieostra x ≥ 2
[rys. 2.2] Nierowność nieostra x ≤ 2
Strzałka pokazuje w którą stronę idzie przedział.
15 kwi 19:14
Saper34: chyba zle sie wyrazilem

chodzilo mi o rozwiazania jak jest parabola sorry
15 kwi 19:16
Dziadek Mróz:

y = x
2 − 4
oś OX to prosta przechodząca przez y = 0, więc ta oś jest jakby granicą od której mierzymy
zakresy
Ponad osią OX y jest większe od 0, pod jest mniejsze od 0
Nierówność ostra y > 0
Nierówność ostra y < 0
Nierówność nieostra y ≥ 0
Nierówność nieostra y ≤ 0
W miejscach kropek jest nadal x = −2 i x = 2
15 kwi 19:30