matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dzielenie wyrażeń wymiernych
Eryk:
x
2
−4
x+2
:
x+1
x
2
−1
15 kwi 18:59
kochanus_niepospolitus:
zauważ:
a
c
a
d
:
=
*
b
d
b
c
oraz: x
2
−1 = (x−1)(x+1) x
2
−4 = (x−2)(x+2) <−−− wzory skróconego mnożenia się kłaniają
15 kwi 19:01
Eryk:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3270.html
tutaj nie wyglada to tak prosto jak mowisz
prawda ?
15 kwi 19:05