mnożenie wyrażen wymiernych
Eryk:
15 kwi 18:38
Hajtowy: Na krzyż Panie

(x
2−9)(3−x) * x(2x+6) = ...
15 kwi 18:39
15 kwi 18:44
Hajtowy: Zaufaj maturzyście
15 kwi 18:45
Piotr 10: masz rację Eryk tam jest mnożenie
15 kwi 18:45
Hajtowy: Piotrze niby dlaczego nie wolno mnożyć? Niby w szkole uczą że należy mnożyć
15 kwi 18:46
Piotr 10: Hajtowy] zastanow sie lepiej co Ty zrobiłeś
Tam jest mnozenie a nie znak równa się
15 kwi 18:47
ICSP: "mnozyć mnozenie" na krzyż
15 kwi 18:48
Eryk: wszystko jest ok w tym tlumaczeniu dziedzina itp . Tylko nie moge sie skapnac jak wychodzi z
| | 3 | |
tego ostatniego dlugiego ulamka taki wynik |
| x 2 . Da rade jakos to wyjaśnic ?  |
| | 2 | |
15 kwi 18:48
ICSP: | | −(x−3) * 2(x+3) | | −2 | |
= |
| = |
| dla x ∊R \{ −3 ; 0 ; 3} |
| | x * (x−3) * (x+3) | | x | |
15 kwi 18:49
Hajtowy: O kuźwa

Racja
15 kwi 18:50
Eryk: | | 1 | |
Dziedzina w tym przykladzie to D=R \ { |
| ,3} tak  |
| | 2 | |
15 kwi 18:51
5-latek: Otoz nie .
Dziedzine nie wyznaczasz z licznika tylko z mianownika
Przypomnij sobie
Co to jest dziedzina −definicje dziedziny
czesc
Hajtowy
15 kwi 19:30