BB
DD: Rozwiąż nierówność x4−3x3−18x2+40x>0
Dobra rozwiązałem ten wielomian
x(x−2)(x2−x−20)>0
x1 = 0
x2=2
x3=−4
x4=5
No teraz nie wiem za chiny ludowe jak mam narysować wielomianu. Może ktoś mi wytłumaczyć na
tym przykładzie.
15 kwi 18:35
irena_1:

x(x−5)(x+4)(x−2)>0
x ∊ (−
∞; −4) ∪ (0; 2) ∪ (5;
∞)
15 kwi 20:02
Dziadek Mróz:

Zaznacz miejsca zerowe i szukasz znaku wartości dla przedziału między miejscami zerowymi
y = (x + 4)(x − 0)(x − 2)(x − 5)
x = −5 (−
∞, −4)
y = (−)(−)(−)(−) = (+)(+) = (+)
x = −1 (−4, 0)
y = (+)(−)(−)(−) = (−)(+) = (−)
x = 1 (0, 2)
y = (+)(+)(−)(−) = (+)(+) = (+)
x = 3 (2, 5)
y = (+)(+)(+)(−) = (+)(−) = (−)
x = 6 (5,
∞)
y = (+)(+)(+)(+) = (+)(+) = (+)
15 kwi 20:11
ZKS:
Chyba lepiej jest narysować sobie poglądowy rysunek i z niego odczytać niż się męczyć
siatką znaków.
15 kwi 20:14