Kinematyka
mm: Mam kilka zadań, jeżeli ktoś jest tylko w stanie które kol wiek z tych zadań rozwiązać to
bardzo proszę o pomoc

1. Samochód jadący z szybkością 10m/s na prostoliniowym odcinku trasy zwolnił i osiągnął
szybkość 5m/s. Podaj zwrot i wartość prędkości, a także porównaj go ze zwrotem prędkości
samochodu.
2. Pies biega okrąg o promieniu r=0,1m ze stała prędkością 3,14m/s. Oblicz ile razy w ciągu
t=1min obiednie on okrąg.
3. Samochód jeździe z prędkością o wartości 100km/h równolegle do torów kolejowych. W pewnej
chwili dogania pociąg o długości 300m poruszający się w tą samą stronę z szybkością 40km/h.
Oblicz czas wyprzedzania pociągu. Pomiń rozmiary samochodu.
4. Samochód jechał najpierw 300km na wschód, a następnie na północ. Przemieszczenie samochodu
na całej trasie ma wartość 500km. Oblicz drogę przebytą przez ten samochód.
5. Kula z pistoletu wystrzelona poziomo z szybkością początkową 820m/s upada na ziemię w
odległości 410m. Oblicz na jakiej wysokości znajdowała się lufa.
6. Ciało porusza się bez prędkości początkowej z przyśpieszeniem o wartości a=0,8m/s[kwadrat].
Oblicz drogę przebytą przez ciało w ciągu trzeciej sekundy ruchu.
________________
Z góry dzięki!