Wysokość AD opuszczona
Matejko: Wysokość AD opuszczona na przeciwprostokątną BC trójkąta ABC ma długość, a stosunek długości
przeciwprostokątnej do obwodu tego trójkąta wynosi 512. Oblicz pole trójkąta ABC.
15 kwi 17:42
Matejko: proszę o wskazówkę
15 kwi 18:36
Matejko:
15 kwi 19:29
Mila:

No jaką ma długość ta wysokość? Jakoś nie napisałeś.
15 kwi 22:34
Matejko: Wysokość AD opuszczona na przeciwprostokątną BC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 24, a
stosunek długości przeciwprostokątnej do obwodu tego trójkąta wynosi 512. Oblicz pole
trójkąta ABC
16 kwi 13:32
Matejko: proszę o wskazówkę
16 kwi 13:33
Matejko:
16 kwi 14:56
Tadeusz:
... boki tego trójkąta to: 3j 4j 5j
16 kwi 15:06
Matejko: no wiem ale co dalej>
16 kwi 16:06
Tadeusz:
a dalej to już banał −
16 kwi 16:44
Tadeusz:
ab=hc
| | ab | |
h= |
| ... ustalisz skalę |
| | c | |
| | aj*bj | |
24= |
| ⇒ 120=12j ⇒ j=10 |
| | cj | |
Masz boki ... masz pole
16 kwi 16:50
Matejko: a dlaczego ab=hc?
16 kwi 17:17
Matejko: już wiem dzięki
16 kwi 17:37
Tadeusz:
| | ab | | ch | |
bo pole trójkąta |
| ale i |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 kwi 17:38
Tadeusz: −
16 kwi 17:39