Granice ciągu
Czarek: Proszę o pomoc ponieważ nie wychodzą mi wyniki .
| | x2−1 | |
1.Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o x0 f(x) = |
| , x0=1 |
| | x+5 | |
.
2.Oblicz pochodną:
a) 5x
4−2
√x+7
c)
√x(x
6+2
√x)
Dziękuję proszę o zrobienie zadań z wytłumaczeniem bo właśnie tych przykładów nie mogę zrobić.
fx: 1. Wzór na styczną do wykresu funkcji w punkcie jest doskonale znanym wzorem. Poszukaj go.
2a) 5x
4 − 2
√x + 7 = 5(x
4) − 2(x
1/2) + 7
2b) Wzór na pochodną ilorazu funkcji.
2c)
√x = x
1/2