Ciąg geometryczny
Endo: Oblicz sumę 6 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an) i wyznacz wzór ogólny tego
ciągu, gdy dane są jego trzy pierwsze wyrazy: −{2}, 2, −2{2}.
15 kwi 16:57
Dziadek Mróz:
a
1 = −
√2
a
2 = 2
a
3 = −2
√2
| | an+1 | | a2 | | 2 | | 2 | | √2 | |
q = |
| = |
| = |
| = − |
| * |
| = −√2 |
| | an | | a1 | | −√2 | | √2 | | √2 | |
a
n = a
1 * p
n − 1
a
n = −
√2 * (−
√2)
n − 1
15 kwi 22:59
J:
an = −√2(−√2)n − 1 = (−√2)n
16 kwi 08:36
J:
| | 1 − (−√2)6 | | 1 − 8 | | 7√2 | |
S6 =− √2 |
| −√2 |
| = |
| = |
| | 1 + √2 | | 1 +√2 | | 1 +√2 | |
| | 7√2(1 − √2) | | 7√2 − 14 | |
= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
16 kwi 09:25