Oblicz a,b,c
NoName: Liczby a,b,c mają tę własność, że każdy z ciągów: (a,b,c), (a+1,b+2,c+4) i (a−2,b+1,c−13) jest
ciągiem geometrycznym. Oblicz a,b,c
Próbowałem to ruszyć z paru stron ale za każdym razem zataczam błędne koło. Wydaje mi się, że
najlepiej wyjść z tego założenia:
(b+2)
2=(a+1)(c+4)
(b+1)
2=(a−2)(c−13)
proszę o jakieś lekkie pokierowanie.. chciałem sam do tego dojść ale nie widzę jakiegoś
magicznego przejścia w tym zadaniu.
15 kwi 16:56
NoName: hm?
15 kwi 17:22
NoName:
15 kwi 17:32
NoName: up
15 kwi 17:40
Marcin:
4a2+b2=4ab
Dasz radę wyznaczyć z tego a lub b?
15 kwi 17:46
Marcin: 4ab=4a
2+b
2
4a
2−4ab+b
2=0
(2a−b)
2=0
2a−b=0
2a=b
15 kwi 17:57
NoName: Marcin, dzięki

i jak robiłem wieloma sposobami to zadanie i parę razy doszedłem do tego
wyrażenia (2a−b)
2 i to zostawiałem, ech, nauczka na przyszłość
15 kwi 18:41
NoName:
Podsumowując:
2a=b
2ab=−13a
2−2b
2+25a
4a
2=−13a
2−8a
2+25a
25a
2−25=0
25a(a−1)=0
a=0 V a=1
a=0
b=0
c=0
V
a=1
b=2
c=4
Wszystko się zgadza, proszę jeszcze o sprawdzenie Marcinie jak byś mógł mimo wszystko
15 kwi 18:46
Marcin: Najlepiej sobie po prostu podstawić i sprawdzić. Zauważ że dla pierwszego rozwiązania masz:
0,0,0
1,2,4
−2,1,−13 ← czy ten ciąg jest geometryczny?
15 kwi 18:54
NoName: nie, nie jest
15 kwi 23:28
Marcin: No wiec musisz taką opcję odrzucić i uznać tylko tą drugą za prawdziwą
15 kwi 23:30