zadania maturalne
G: 1. Styczną do okręgu (x−2)2 + y2 − 9 = 0 jest prosta o jakim równaniu.
2. Dane są punkty M = (−4;3) i N = (2;6). Jaki jest współczynnik kierunkowy tej prostej.
Proszę o obliczenia jeśli są one tutaj konieczne.
15 kwi 15:34
J:
Ad 1) jest nieskończenie wiele takich prostych
15 kwi 15:36
G: To może inaczej, które z podanych jest styczną do tego okręgu
x=1 x=4 y=2 y=3
15 kwi 15:39
J: To szybki szkic w układzie współrzędnych ... i masz odpowiedź.
15 kwi 15:44
G: ok dzięki
15 kwi 15:44
PW: To może byś od razu podał treść zadania. Tracimy czas.
Okrąg ma środek (2,0) i promień 3. "Po iksach" żadna nie pasuje, musiałoby być x = 5 albo x=−1.
Najlepiej narysować.
15 kwi 15:46