Ostrosłup prawidłowy
Marta96: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym długość krawędzi podstawy jest równa a i jest 4 razy
większa niż odległość środka podstawy od ściany bocznej. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
H−wysokość ostrosłupa
SP−odcinek od środka podstawy do środka krawędzi podstawy
W−wierzchołek ostrosłupa
SE−odcinek od środka podstawy do ściany bocznej
| | 4a√3 | | 1 | | 2a√3 | |
Trójkąt WSP jest prostokątny, gdzie SP= |
| * |
| , czyli SP= |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2√3 | |
Pole trójkąta WSP: |
| *|SP|*H= |
| *|WP|*a, |PW|= |
| * H |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
Trójkąt SEW jest podobny do trójkąta SPW
jak podstawie pod PW zależność z H, wychodzi że H
2=a
2
15 kwi 14:31
;P: Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa 'a', a nie jak zapisałaś '4a' więc musisz jeszcze
poprawić.
29 kwi 19:05
;P: I pole podstawy to (a2√3) / 4
29 kwi 19:06