Znajdź współrzędne punktu C.
marek:

Dane są punkty A(−2,5) B(3,−5). Punkt C należy do okręgu o równaniu (x+2)
2+y
2=25. Znajdź
współrzędne punktu C, tak aby pole trójkąta ABC było największe. Oblicz to pole.
Wyznaczam równanie prostej AB
5=−2a+b
−5=3a+b
5a=−10
a=−2 b=1
y=−2x+1
Obliczam długość odcinka |AB|=
√(3+2)2+(−5−5)2=
√125=5
√5
obliczam prostą prostopadłą do prostej y=−2x+1
5x
2+20x−80=0
x
2+4x−16=0
x
1=−2−2
√5
x
2=−2+2
√5
C
1=(−2−2
√5,−
√5)
C
2=(−2+2
√5;
√5)
Z rysunku widać, że jest to C
1, ale nie wiem jak obliczyć tą wysokość? Mógłby ktoś pomóc?
15 kwi 14:20
marek: up
15 kwi 15:05
J:
Na rysunku nie widać punktów: C1 i C2 , ale wysokość , to odległość punktu C od podstawy AB
15 kwi 15:20
marek:
15 kwi 15:28
J:
I w czym problem ... oblicz odległość C1 od prostej AB i masz wysokość ΔABC1
15 kwi 15:31
marek:
| | Ax+By+C | |
mam skorzystać z tego wzoru tak ? d= |
| |
| | √A2+B2 | |
15 kwi 15:33
J: W licznku wartośc bezwzględna .
15 kwi 15:34
marek: ok, ale jak to zapisać biorąc pod uwagę, że mamy punkt C oraz punkt AB. Właśnie tego nie
rozumiem.
15 kwi 15:36
marek: dobra, już to widzę.
Mam prostą AB: y=−2x+1 i punkt C=(−2−2√5;−√5) i wszystko gra
15 kwi 15:42
marek: dzięki
15 kwi 15:44