Tójkąt
Marta96: Na ramionach AC i BC trójkąta równoramiennego ABC wybrano punkty P i Q w ten sposób, że odcinek
PQ jest równoległy do podstawy AB i styczny do okręgu wpisanego w trójkąt ABC. Wykaż, że pole
trójkąta ABC jest równe: |AB|2*√|AB|*|PQ|/ (2(|AB−|PQ|) Moje rozwiązanie: h/
|AB|=(h−2r)/|PQ|, h= (2r|AB|)/(|AB|−|PQ|) 1/2|AB|*h=p*r p=|AB|2/(2*|AB|−|PQ|) do udowodnienia
brakuje mi r=√|AB|*|PQ|, tylko nie wiem jak do tego dojść. Nie wiem gdzie mam wykorzystać
fakt, że trójkąt jest równoramienny. Jak dodam w p=2b+a/ (2) będę miała dodatkową niewiadomą,
próbowałam z Pitagorasa, ale "brzydko" wychodzi.
15 kwi 14:20